меню

закрити

ua
ru ua en

Canadian Vodka and «Whiskey Wars»

Спірні території іноді стають причиною серйозних розбіжностей між країнами. На щастя, бувають випадки, коли сторони конфлікту знаходять досить незвичайні способи відстояти свою правоту.

Не всі знають, що дві дуже благополучних держави, Данія і Канада, які, до того ж, є членами НАТО, протягом декількох десятиліть з'ясовують, кому з них належить крихітний острів Ганса, розташований недалеко від Гренландії. Ділянка безлюдної кам'янистої суші шириною 35 км навряд чи представляє якийсь практичний інтерес, проте, як це часто буває, рішення суперечки в свою користь стало справою принципу для кожної зі сторін. Втім, і Канада, і Данія довгий час вміло уникали відкритого протистояння. А вже сценарій, який передбачає втручання військових, напевно, викликав би здивування у самих «гарячих» прихильників ідеї «острів Ганса - наш!».

Так тривало до 1984 року, коли безкровне протистояння між Данією і Канадою вийшло на новий рівень. Канадські військові відвідали острів, підняли на ньому свій прапор, встановили знак «Ласкаво просимо в Канаду» і ... залишили пляшку канадського віскі. Данці в боргу не залишилися і незабаром теж висадилися на острові. Канадський прапор вони замінили на свій, табличку поміняли на «Вітаємо на Данському острові!», А також конфіскували канадський віскі, замінивши його на знаменитий данський шнапс. Такий алкогольний бій тривав кілька десятиліть, мабуть, до взаємного задоволення обох сторін (віскі-то був відмінний, та й шнапс - вищої якості)!

Ех, знали б канадці, що незабаром у них з'явиться зброя сильніше свого традиційного солодового напою! Погляньте на канадську горілку з красномовною назвою Canadian Vodka. Думаю, якщо б канадські військові в якості підтвердження своїх прав на острів Ганса залишили пляшку з червоним кленовим листом, декоровану в Україні на заводі ДАНКО ДЕКОР і данцям довелося б дуже міцно задуматися, як же відповісти на такі вагомі аргументи свого опонента!

P.S. Для вирішення спору в 2005 році навіть пропонувалося побудувати на острові хокейну арену і вирішити його долю в льодовому бою команд двох країн. Втім, ця ідея так і не була реалізована (підозрюю, що через данців, так як на той момент канадці очолювали рейтинг хокейних збірних світу, а Данія займала лише 14-е місце) ...