меню

закрити

ua
ru ua en

Що ми знаємо про золото скіфів?

Знаменита триярусна пектораль у давнину служила прикрасою та символом влади одного зі скіфських правителів Північного Причорномор'я. Скіфи, хоч і вважали себе справжніми господарями цих земель, насправді мали іранське походження. А приблизно у VII-VI столітті до нашої ери у них з'явилися багаті сусіди, греки, які заснували на узбережжі Чорного Моря свої колонії. Греки та скіфи не лише мирно вживалися на одній території. Вони створювали змішані шлюби, і, звісно, активно торгували. Кораблі везли до грецьких полісів зерно, м'ясо, сушену рибу та рабів, а назад – вино, оливкову олію, текстиль, вироби з металу, а також предмети розкоші, виготовлені із золота, про які нам відомо з розкопок могил скіфських царів. Таким чином, на товарному ярлику чудової золотої пекторалі цілком ймовірно могло бути написано (звичайно, грецькою) "made in Greece".
А ось декор пляшки для преміальної горілки "Skiff Gold Limited Edition" виконали майстри українського заводу "ДАНКО ДЕКОР". Як і ремісники зі Стародавньої Греції, ми використовували для друку на склі золото. А для того, щоб декор нагадував карбування по благородному металу, використали метод об'ємного друку.
Тепер «Скіфське золото» можна побачити не лише за музейним склом, а й придбати пляшечку-другу для якогось особливого випадку. І для цього зовсім необов'язково бути могутнім скіфським царем!