меню

закрити

ua
ru ua en

"Speak easy" та чекай на "Barge"

- Привіт, Джо!

- Привіт Том! Як здоров'я тітоньки Моллі?

- Ти ж знаєш стару Моллі! У неї завжди щось болить!

- Та, тихіше ти! «Speak easy!»

Такий діалог бармена і відвідувача досить ймовірно можна було почути біля входу в один з підпільних питних закладів (їх в народі так і називали - speakeasy, «кажи тихо»), яких з'явилося безліч за часів сухого закону, що діяв в США з 1920-го по 1933-й роки. Сторонні навіть не могли уявити  собі, що проста розмова - частина «спецоперації», секретний «пароль», що відкриває перед членами закритого «клубу» доступ до заповітної барної стійки, за якою «своїм» наливали контрафактний алкоголь.

Ну а доставкою напоїв з Канади, Карибських островів і навіть Європи займалися морські контрабандисти, що увійшли в історію як «ром-раннери». Звичайно, для того щоб уникнути неприємностей з береговою охороною, «ром-раннерам» доводилося проявляти чудеса винахідливості - алкоголь завантажували в «подвійне дно» корабля, ховали під рибальський улов, загортали в свинячу шкіру і навіть маскували під Біблію! А коли стало ясно, що представники влади теж не сидять склавши руки і все частіше затримують судна алкогольних контрабандистів, «ром-раннерам», щоб в буквальному і переносному сенсі «залишатися на плаву», довелося змінити тактику. Відтепер кораблі (серед яких певно була і Barge), які доставляли контрафактну випивку, ставали на якір за межами берегової лінії США, на той момент вона складала всього три милі від берега (її так і називали «Rum Line»). З приходом ночі, до них підходили маленькі катери і човни, оснащені потужними моторами (деяким вдавалося навіть встановити двигуни з літаків!), завантажувалися ящиками зі спиртним і доставляли їх в американські гавані, легко втікаючи від погоні кораблів берегової охорони. Влада теж намагалася наростити потужність своїх катерів. Однак, іронія ситуації полягала в тому, що і контрабандисти, і берегова охорона замовляли оснащення своїх судів у одних і тих самих компаній. Оскільки, «ром-раннери» завжди були готові платити більше, ніж дозволяв бюджет поліцейського управління, не дивно, що потужні авіамотори (V12, 400 к.с.) опинялися в моторних відсіках катерів контрабандистів, а не берегової охорони ...

У 2020 році виповнилося рівно сто років з часу введення «Сухого закону» в США на підставі 18-ї поправки до Конституції. Горілка «Barge» в матових пляшках, на яких можна прочитати фразу «Speak easy», що стала символом тієї епохи, і навіть знайти унікальний номер (можливо, це шифр, яким користувалися «бутлегери»?) – чудове нагадування про ті часи! І ось ще що важливо. Оскільки за часів «сухого закону» під виглядом відомих напоїв, нерідко, продавали дешеві «напої», найуспішніші «ром-раннери» і «бутлегери», які дбали про свою репутацію, ставили на свої пляшки спеціальний знак, що підтверджував якість продукту! Такий алкоголь надходив тільки в підпільні бари для обраних, серед яких були відомі політики, популярні актори і, звичайно, ватажки мафії!

Тс-с-с !!! Тільки нікому не кажіть ... На «Barge» теж є такий знак! Якщо помістити пляшку в холодильник, то незабаром на тильній стороні (прихованої від сторонніх очей) повинен з'явитися синій якір - вірне підтвердження того, що перед Вами продукт найвищої якості, а Ви (прийміть мої вітання!) прийняті до вузького кола «посвячених»!