меню

закрити

ua
ru ua en

Золота лихоманка

Видовище, що справді зачаровує: сяючі сліпучим золотим блиском металізовані пляшки, які рухаються по конвеєру на заводі «ДАНКО ДЕКОР»! Проходили століття, могутні імперії з'являлися і зникали, змінювалися традиції, стилі в мистецтві і моді, а золото, як і раніше, залишається символом багатства і влади!

Коли в 1849 році Каліфорнію охопила знаменита «золота лихоманка», торговець тканинами Лейб (Леві) Страусс теж вирішив скористатися шансом швидко розбагатіти. Втім, дуже скоро, молодий, але не по роках розважливий Леві зрозумів, що набагато вигідніше забезпечувати золотошукачів необхідними товарами, ніж боротися за місце на золотих копальнях.

Згідно з найвідомішою легендою, в 1853 році Леві Страусс вирушив на кораблі з тканинами та галантерейними товарами в Сан-Франциско, куди в цей самий час з'їжджалися шукачі золота з різних куточків світу. Через стрімко збільшений попит весь товар був проданий ще в дорозі, а ось, парусина для наметів і тентів виявилася не потрібною в Сан-Франциско. Розповідають що Леві, наполегливо намагаючись «впихнути» тканину одному з золотошукачів, у відповідь почув:

-У мене від штанів залишилися дві латки і три дірки. Яке місце твоїм тентом прикрити накажеш?!

«Ну, штани, так штани!» - ймовірно, подумав Страусс, замовляючи у місцевого кравця «на пробу» кілька пар штанів, пошитих з грубої полотнини. Штани виявилися настільки міцними і зручними, що на них відразу знайшлися покупці і незабаром вже все місто говорило про чудо-штани, яким буквально зносу немає! Леві зрозумів, що напав на справжню золоту жилу, хоча для цього йому ні хвилини не довелося тяжко працювати на рудниках!

Незабаром підприємець відкрив невеликий магазин, де став продавати штани власного винаходу. Правда, парусину він майже відразу замінив на більш м'яку тканину, яку доставляли з французького міста Ним. Звідси-то й пішла знаменита назва джинсової тканини «денім», що дослівно в перекладі з французької означає «з Німа».

Вміння подивитися на проблему з незвичної точки зору, безкомпромісність у питаннях якості і виняткова увага до побажань замовника допомогли невеликому магазину з продажу штанів перетворитися в легендарну компанію «Levi Strauss & Co.», а заводу «ДАНКО ДЕКОР» завоювати репутацію безумовного лідера на ринку декорації скляних пляшок в Україні ...